Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer

Gamlestads Smedja, GöteborgPlatsen för nya tankar

Gamlestads Smedja i Göteborg växer ur det industriella arvet till en framtidens tankesmedja. Nu har du möjlighet att hyra din nästa lokal i Gamlestads Smedja – en mångsidig byggnad med förankring i ingenjörsanda och företagsamhet.

Göteborgs nya centrala mötesplats

Med Gamlestads Smedja skapar vi platsen för morgondagens tankar. Vi vill fånga upp områdets historia och bevara Gamlestadens industriers stolthet. Här beaktar vi ditt företags och invånarnas framtida behov och ambitioner.

Gamlestaden är ett historiskt göteborgskt område med en helt egen karaktär. Stadsdelen har formats av industrier som SKF och sockerbruket. Även textilindustrin har haft sina glansdagar i Gamlestaden. Det har med tiden förvandlats till ett eftertraktat bostadsområde samtidigt som det blivit en plats för variationsrika möten och upplevelser.

Nära till det mesta

Ett nytt resecentrum gör att Göteborgs stad expanderar och Gamlestaden blir tillgängligt för fler människor. För dig som arbetar här innebär det att du har tillgång till flera spårvagnslinjer och når centralstationen på bara 6 minuter utan stopp. Även stads- och regionbussar samt Västtågen stannar här och placerar Gamlestaden närmare resten av Västsverige. Vill du hellre ta cykeln till och från jobbet går det fina cykelvägar längs vattnet, via Gullbergsvass som länkar samman stadsdelen med centrala Göteborg.

Snabba fakta

Våningar
8
Total yta
13 000 kvm
Kommunikation
Spårvagn, buss, tåg, cykelvägar
Service
Möten, konferens, kafé, gym, evenemang

Inspirerande kontraster

Vi vill med det nya kontorshuset spegla och ta tillvara på den industriella karaktären, men göra en nutida tolkning. Husets arkitektur hämtar inspiration från olika tiders byggteknik via material som tegel, stål, betong och trä.

Materialen är noga utvalda och färgsatta i kompletterande kulörer där ljust möter mörkt och hårt möter mjukt. Kontrasterna ger byggnaden en rustik känsla som smälter samman med kvarteren omkring Gamlestaden.

Det är i Ljusgården det händer

Utnyttja ytan till telefonmöten, lunch med kollegor och pauser. Ljusgården ska spegla ”Smedjan” – ett rum där allting bubblar. Under våren besöker du kanske en konstutställning, på sommaren njuter du av glassen från gelato-baren, under hösten spelar lokala jazzband när det är AW och på vintern ställs en liten julmarknad upp med lokala kreatörer. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Gymmet höjer pulsen

Alla möten behöver inte vara stillasittande. Gymmet ska möjliggöra både privat träning och till exempel gå- och cykelmöten. Att ha nära tillgång till ett välutrustat, kommersiellt gym ger mer tid till annat. Hälsa får en ny innebörd där matvanor, ergonomi och psykiskt mående tar lika stor del. Cirkelträning, fokusövningar, styrketräning eller stretchning – det ska finnas något för alla.

Lobbyn skapar liv

Hur utnyttjar man en central punkt i en byggnad utan att göra det till en klassisk reception? Lobbyn i Gamlestads Smedja är inte bara en plats man passerar. Genom att aktivera hela byggnaden och utnyttja lobbyn som nav blir avståndet mellan hyresgäster mindre samtidigt som det ger ett större socialt utbyte.

Lokaler med flexibilitet

Huset har totalt åtta våningar där våningsplan 2–4 erbjuder lokalytor på totalt ca 1 700 m² per våning. De översta våningsplanen, 5–8, erbjuder lokalytor på totalt ca 1 500 m² per våning. Samtliga våningsplan har projekterats i fyra kvadranter, vilket skapar stor flexibilitet att hitta en lokal som passar just era behov. Alla lokaler på bottenplanet kommer att ha separata ingångar från gatan. I källarvåningen finns garage för både bil- och cykelparkering, med tillhörande omklädningsrum. Genom trapphuset som fortsätter upp i ljusgården finns en förbindelse upp i huset.

Klimatsmart och grönt

Hela kvarteret kommer att miljöcertifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM. Det innebär att byggnadens miljöprestanda bedöms på områden som energianvändning, miljömärkt el, inomhusklimat och avfallshantering. Även styrning av projektering och produktion, val av byggnadsmaterial och de föroreningar byggnaden kan ge upphov till ingår i bedömningen.

Dokument & Länkar

BREEAM