18 November 2021Sista pålslaget för Gamlestads smedja i Göteborg

Mats Paulsson gjorde sista pålslaget för Gamlestads Smedja

Nu har det sista pålslaget tagits för byggandet av Gamlestads Smedja, kontorshuset i Gamlestaden som blir Göteborgs nya centrala mötesplats. Inflyttning är planerad till sommaren 2024.

Istället för ett traditionellt spadtag avslutade idag Peabs grundare Mats Paulsson och Göteborgs Stads kommunalråd Hampus Magnusson pålningsarbetet på projektet genom att signera och slå ner en 10 meter stålpåle i marken för att ge det kommande kontorshuset stabilitet.

– Peab och Göteborgs kommun har gemensamt utvecklat Gamlestads Smedja till det landmärke kontorshuset kommer att bli för Göteborg. Pålslaget idag känns extra glädjande då vi har många av våra Peabbolag representerade på platsen. Projektet blir en talande symbol för den verksamhet som vi utvecklat tillsammans med våra kunder genom åren, säger Mats Paulsson, grundare av Peab.

Hela kvarteret kommer att miljöcertifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM nivå Excellent. Det innebär att byggnadens miljöprestanda bedöms på områden som energianvändning, miljömärkt el, inomhusklimat och avfallshantering. Även styrning av projektering och produktion, val av byggnadsmaterial och de föroreningar byggnaden kan ge upphov till ingår i bedömningen.

– Hälsa och välmående blir allt viktigare för både arbetsgivare och arbetstagare. På Gamlestads Smedja sätter vi människan i centrum, vi vill att alla ska må bra på jobbet. BREEAM-certifieringen är ett naturligt steg i vårt arbete med att skapa attraktiva och hälsosamma arbetsplatser säger Staffan Lundqvist, affärsenhetschef på Peab Fastighet.

Kontorshuset kommer kunna erbjuda sammanlagt 13 000 kommersiella kvadratmeter, fördelade på åtta våningar. Allt byggs i kvartersform med en ljusgård i mitten som kommer erbjuda ytor till telefonmöten, lunch med kollegor och pauser tillgängliga för alla hyresgäster i huset. Huset får också en gemensam entré med både lobby och reception. Peab vill med kontorshuset bevara Gamlestadens fabrikers stolthet och skapa en industriell känsla. Huset kommer få en tegelfasad och namnet Gamlestads Smedja, som både har en industriell klang men som också kan innebära en tankesmedja för moderna företag.

Peab är Nordens samhällsbyggare med 16 000 medarbetare och en omsättning på 57 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.