Ert nya kontorOptimala inredningslösningar för era behov

Inred kontoret för trivsamhet

Idag är många mer medvetna om de positiva effekter som en trevlig atmosfär kan ge en hel verksamhet. Tillsammans med er skapar vi den optimala inredningen anpassad för just era behov. Visste ni att färger påverkar sinnet och produktiviteten eller att växter får er att bli piggare?

Blåser förändringens vind? Är det dags för er att fräscha upp kontoret eller rent av byta lokaler? Då är det bra att så tidigt som möjligt utse en mindre projektgrupp eller någon som är ansvarig för själva inredningen innan ni går vidare.

Utgå från er själva

Ett smart tips att börja med är att utgå från företagets grafiska profil för  färgsättningen och ytskikten. Därefter kan arbetet vara mer komplext, ni måste ta hänsyn till vad företagets mål med det nya kontoret är. Funktion och behov är väsentligt, liksom känsla och kanske historiken i företaget.

Vilka typer av rum behöver ni?

Idag är det vanligt att ett företag behöver många olika typer av rumstyper.  Vi ser bland annat att företag erbjuder så kallade vobbrum så att att barnen ska kunna hänga med till jobbet. Andra exempel är loungeytor och vilorum. Istället för att ta bort rum så kan det vara bra att tänka på att just individerna som jobbar där har olika behov. Aktivitetsbaserade ytor blandat med stängda rum, snabba mötesplatser och tysta zoner är en del av de olika typer av indelningar som blir allt vanligare. Det är också syftet med själva ytan som ni kan utgå ifrån för att sätta rätt inredning i just det utrymmet.

Färger, ljusflöde, växter och tyger är bara exempel på faktorer som kan höja trivseln och öka kreativiteten. Endast fantasin kan sätta gränser på hur ni kan få kontoret mycket trevligare och mer inspirerande. Dessutom behöver det inte kosta en förmögenhet.

Färg för sinnet

Men vad gäller just nu och den snara framtiden? Vi på Peab Fastighet kollar runt på trender, men vet att valen alltid i grund och botten handlar om vilka gäster man har och vad man har för mål med ytan. Vi kan dock ana att en av de stora förändringarna som sker är att fler vågar satsa på färg – det kommer in mer och mer färg på alla möjliga ytor och företagen vågar ta ut svängarna.

Färg spelar stor roll för hur vi upplever saker. Färger kan väcka känslor på olika sätt. För att välja rätt färg behöver ni inte tänka att hela ytor ska förändras, ibland räcker det att addera färg i olika accessoarer, möbler, textiler och så vidare. Olika färger kan ha olika inverkan på produktivitet, kreativitet och hur vi mår.

Använder ni färger som accenter i delar av inredningen skapar det större möjligheter att förändra när det är dags nästa gång. Men om ni vill ändra färgen på väggarna och golven är det viktigt att ha ytans syfte i åtanke. Ni ska inte vara rädda för att ändra färg på väggar, tak och golv om det ger en trivsammare miljö – dessutom går det att måla över när ni väl tröttnat eller när nya kontorsgäster flyttar in.

Växter ger energi

Att inreda med växter är bra för välbefinnandet. De ökar produktiviteten, kreativiteten och dessutom förbättrar de luftkvalitén. De är helt enkelt bra att ha på kontor för att råda bot på trötta ögon. Vad ni måste tänka på är hur mycket tid ni vill lägga på dem och i vilka utrymmen de ska finnas, eftersom olika växter kräver olika förutsättningar. När ni kommit fram till vilka ljusförhållanden och möjligheter till omvårdnad som finns är det dags att välja växter. Det smartaste är att ni vänder er till ett proffs som kan ge tips på vilka växter som passar bra på ert kontor och vilka som kräver olika mycket vatten, ljus och omsorg.

Rätt ljus på rätt plats

Det är viktigt att ni använder rätt ljus på rätt plats. Alla medarbetare ska utan problem kunna utföra sitt dagliga arbete utan att det påverkar synen negativt. Rätt ljus hjälper oss människor att bli mer kreativa och kan få oss att må bättre. Naturligt ljus är det bästa för vårt välmående, men för att lyckas fånga detta måste man låta ljuset flöda in genom fönsterna. Det är lättare sagt än gjort eftersom det kan bli både för varmt och för ljust. Att inreda med snygga gardiner och persienner är därför ett smart drag som även kan ha positiv inverkan på helhetsintrycket av rummet.  

Tyger för stämningen

Tyg kan ni använda för att lyfta fram rätt accentfärg – perfekt då ni inte vågar måla om hela rum eller om ni föredrar att göra förändringar i rummen med enklare medel. Tyyger kan höja stämningen och är utmärkta att använda som ljuddämpare på olika sätt. Våga också göra färgglada val av gardiner, och fundera på hur ni kan använda mattor, soffmöbler, filtar och kuddar på bästa sätt.

Det viktiga är att ni upplever att det är hemtrevligt och mysigt på kontoret –lyckas ni med det så kommer medarbetarna att trivas bra.