Inspirerande resaHistorian bakom The Point

Kontorsfastigheter med det lilla extra

Peab Fastighet har under lång tid utvecklat kontorsfastigheter med det lilla extra. Våra flexibla, yteffektiva kontorslokaler kan lätt anpassas efter era önskemål. Att etablera sig hos oss innebär framgång och framtid, samt att man blir en attraktiv arbetsgivare för morgondagens anställda. I The Point erbjuder vi dessutom skräddarsydda lokaler som anpassas till varje hyresgästs behov och önskemål.

På Hyllie i Malmö bygger vi The Point – Öresundsregionens högsta kontorsbyggnad – med hela 29 våningar. The Point utvecklas av två parter, Peab Fastighet och Volito Fastigheter. Peab har lång erfarenhet av byggnation av kommersiella fastigheter och i ett nära samarbete med Volito skapar vi framtidens byggnad - The Point. Kontorsskrapan byggs samman med konferenshotellet Quality Hotel View, med alla dess faciliteter. Gemensamt erbjuder de båda mötesplatserna en unik arbets- och konferensmiljö.

Pia Andersson, VD för Annehem Bygg & Fastighet (idag Peab Fastighet), konstaterar att vi var pionjärer med vårt bygge på Hyllie:

Vi trodde tidigt på platsen och vi hade en stark vision. Destinationen är idag en kraft att räkna med och med The Point som det verkliga utropstecknet.

Pia Andersson, VD för Annehem Bygg & Fastighet (idag Peab Fastighet)

Flaggskeppet, landmärket eller pricken över i:et

The Point, som byggstartades i maj 2017, är den sista etappen i projektet Point Hyllie som består av kontorslokaler, butiker, restauranger samt Quality Hotel View. Flaggskeppet, landmärket eller pricken över i:et, ett kärt barn med många namn. Ingen som närmar sig Malmö kan undgå att se det nya landmärket på Hyllie. Byggnaden skjuter rakt upp i skyn med sina ståtliga 110 meter.

Huset ska vara en skulptur som får staden att fungera och bli levande.

Orden är arkitekten Lone Wiggers på arkitektfirman C.F. Møller i Köpenhamn

Utgångspunkten är att hela Point Hyllie blir, tillsammans med The Point, både en samlingspunkt och ett signalvärde för hela Hyllie. Arkitekturen är inspirerad av det nordiska ljuset, av platsen och dess funktion. Fasaderna är veckade som solfjädrar och lutar inåt för en känsla av backar mer än gigantiska husväggar. Formerna är dynamiska, med fasader i glas, både täta, genomskinliga och helt klara.

Varifrån kom då tankarna om att bygga Öresundsregionens högsta kontorshus?

Idéprojektering av Hyllie startade då beslutet om Citytunnelns Hyllie Station offentliggjordes. Då påbörjades arbetet med detaljplanen som kom att utarbetas och slutfördas i samarbete med Malmö stad. Percy Nilsson var först ut med Malmö Arena som invigdes i november 2008. Malmö som länge hade saknat möjligheter att arrangera större arrangemang fick nu äntligen sin arena och många stora evenemang har nu hunnit hållas där.

År 2001 fattade kommunen beslutet att Hyllie skulle bli Malmös högst prioriterade område. Pia Andersson, VD på Annhem berättar vidare:

- Vi hade köpt upp mark i Hyllie och som entreprenörer i området blev vi kallade till kommunhuset en dag. Man la då fram ett önskemål om att förändra hela Hyllies siluett. Många förknippade förr Hyllie som en stor åker med ett vattentorn. Man ville helt enkelt förändra synen på detta och att när man kommer in från Öresundsbron så skulle man få se en helt annan siluett. Det krävdes bland annat en högre byggnad för att förändra denna bild och det första förslaget som Annehem la fram, med hjälp av arkitekten Lone Wiggers, var ett torn likt Turning Turo på hela 200 meter. Det huset kom vi däremot att förändra, mest av byggtekniska skäl. Det skalades ner till 110 meter och idag går det under namnet The Point.

Malmö stad la fram ett önskemål om att förändra hela Hyllies siluett. Det krävdes bland annat en högre byggnad för att förändra denna bild.

Pia Andersson, Pia Andersson, VD för Annehem

Malmös siluett ändras för all framtid

The Point är en del av det som först kallades för Point Hyllie. Den 26:te maj 2009 togs det första spadtaget av höghuset The Point och som idag har förändrat Hyllies siluett radikalt där man knappt tänker på siluetten med vattentornet i fokus längre. När bygget påbörjades fanns redan Malmö Arena sedan 2008 och Citytunneln togs i drift året därpå i december 2010. I samband med att stationen invigdes krävdes också ett tullhus eftersom Station Hyllie nu kom att bli den första stationen efter bron på den svenska sidan. Tullhuset som uppfördes kom tillsammans med parkeringshuset att bli en av de första byggnaderna här ute i Hyllie.

När vi började bygga ute på Hyllie så fick vi mycket kritik och många undrade hur vi skulle klara av det då det inte fanns någonting mer än åkrar runt om oss.

Pia Andersson, VD för Annehem

- Vi var såklart lite nervösa och när vi själva flyttade vårt kontor hit år 2009. På den tiden fanns det nästan ingen service alls på platsen. Idag ser det helt annorlunda ut och till nästa år 2020, är det tänkt att det ska finnas upp till 12 000 arbetsplatser och 3000 bostäder i Hyllie. Idag vill alla vara här, säger Pia och småskrattar åt tanken på den kritik de en gång fick motta.

Quality Hotel View öppnas upp för att skapa liv och rörelse

Eftersom området kring Hyllie station uppfattades som en mörk och lite kuslig plats i början av Citytunnelns upplåtande så bestämde sig Annehem för att ändra ändamål på den byggnad som hade uppförts som bostadsplats intill stationen Hyllie city, närmare bestämt det som idag är Quality Hotel View. Från början var det tänkt att både hotellet och självaste The Point skulle bli privatbostäder men eftersom hela området krävde en lite säkrare känsla åt besökarna och även lite annan service än det som var tänkt från början så byttes målriktning av hyresgäster till byggnaderna. Hotellet som öppnar tidigt på morgonen och har full service innebär en tryggare plats att vistas på och snart kommer hotellet dessutom att vara en förlängd arm till The Point där det kommer att agera som en extra funktion för de företag som hyr in sig på The Point. Idag är hotellet ett av de i Malmö som har högst beläggning.

En del entreprenörer bestämde sig tidigt för att satsa på området i Hyllie och idag är det en helt annan plats än det var för bara tio år sen, vi har mycket att tacka dem men såklart även vårt eget engagemang och vågade satsning som förmodligen blev ett av de viktigaste dragplåstren för Hyllie.

Pia Andersson, VD för Annehem

Hyllie - en stadsdel att födas och växa upp i

Idag finns alla viktiga byggklossar eller kanske rent av livsbitar ute i Hyllie som nu blivit en stadsdel att födas och växa upp i. Man behöver knappt röra sig utanför stadsdelen för att ha tillgång till allt det goda i livet. Här finns bland annat Skola & Barnomsorg, Kommunikationer, Fritid & Nöje, Parker & Torg, Hållbara lösningar, Handel, Kontor, Hotell & Konferens. Variationerna är många och ingen behöver bli uttråkad, och blir man det så är det bara att kliva på tåget och ta sig ut i vida världen, men de flesta vet ju att borta är bra men hemma är bäst.

Viktiga milstolpar för bygget av Hyllie och The Point

  • 2008: Nov- Malmö Arena
  • 2009: Annehem flyttar ut sitt kontor
  • 2010: Dec- Citytunneln invigs och Hyllie Station öppnar
  • 2012: Feb- Malmömässan invigs
  • 2012: Okt- Emporia slår upp portarna