KontorstyperRätt kontorslösning för ert företag

Hitta rätt kontorsmiljö

Åsikterna går isär om vilken arbetsmiljö som är bäst. Ska era medarbetare ha egna rum eller arbeta på öppna ytor? Er verksamhet är unik och därför bör kontorslösningen vara anpassad till just ert behov.

Det finns vissa begrepp när det gäller olika typer av planlösningar. Kanske är ni redan väl insatta och vet vilken typ av arbetsmiljö och kontorslösning ni vill ha och behöver. Men när ni står i begrepp att flytta till nya lokaler kan det vara en god idé att tänka igenom kontorsmiljön och hur ni på bästa sätt kan nyttja era nya kvadratmeter. Här hjälper vi er att reda ut begreppen.

  • Cellkontor: En arbetsmiljö där medarbetarna har ett eget rum och gemensamma sociala ytor såsom fikarum och lunchrum. Det är en miljö som kan passa det företag som har arbetsuppgifter som kräver stor koncentration och/eller som hanterar sekretessbelagda uppgifter.

  • Öppet kontorslandskap: Här har medarbetarna sina bestämda platser i ett öppet kontorslandskap. Passar till exempel ett företag där överhörning är viktigt och man vill kunna gruppera olika funktioner inom företaget. Ett öppet kontorslandskap kan kombineras med ett antal cellkontor för de medarbetare som behöver avskildhet i sitt arbete. Ett öppet landskap gör det enkelt att lägga till, flytta om och ta bort arbetsplatser samt skapa effektiva arbetsgrupper.

  • Flexkontor: Ett kontor där medarbetarna inte har några fasta platser. Man kommer till arbetet och slår sig ner där det finns en ledig plats. Man har ingen förvaring vid skrivbordet utan brukar använda skåp och hålla det mesta av materialet digitalt. Ett flexkontor ställer högre krav på utrymmen för att kunna gå undan för telefonsamtal, möten och sociala stunder. Denna typ av kontorsmiljö kan passa det företag där antalet medarbetare som är på plats varierar från dag till dag.

  • Aktivitetsbaserat kontor: Ett aktivitetsbaserat kontor är ett arbetssätt som fler och fler anammar. Det påminner om ett flexkontor men är indelat i zoner som är inredda för olika typer av aktiviteter. Det kan vara höga bord för till exempel ritningar och diskussioner kring dem, avslappande ”vardagsrum” för mer informella möten samt mindre grupprum och större möterum. Den här modellen kan passa det företag där man arbetar mycket i team och där olika typer av arbete kräver olika typer av miljöer.